3’üncü bölüm konuğu FSM Üniversitesi Rektörü ve edebiyat tarihçisi Prof. Dr. Fatih Andı. Programda genelde milli marş, özelde ise Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı İstiklal Marşı masaya yatırılıyor. İstiklal Marşı’nın tarihi, edebi, kültürel yönlerinin yanı sıra yazılma ve bestelenme süreci esnasında neler yaşandığı, hangi tartışmaların ortaya çıktığı ayrıntılarıyla ekrana yansıyor.
Prof. Dr. M. Fâtih Andı Kimdir?
1962 yılında Adana’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. 1985’te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Daha sonra aynı bölüme araştırma görevlisi olarak atanarak akademik hayatına başladı. Yüksek lisans eğitimini “Servet-i Fünûn’a Kadar Yeni Türk Şiirinde Şekil Değişmeleri” başlıklı teziyle 1987’de, doktorasını “Ara Nesil Şairi Mehmed Celâl” isimli teziyle 1993’te bitirdi. Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı’nda yardımcı doçent, 1998’de doçent unvanını aldı. Daha sonra profesör oldu. Yurt içi ve yurt dışında birçok üniversitede misafir öğretim üyesi olarak ders verdi.
Edebiyat ve sanat konularındaki yazıları, Dergâh, İzlenim dergileri gibi çeşitli birçok dergide yayımlandı. Edebiyat alanındaki akademik yazılarıysa İlmî Araştırmalar dergisi ile Acun, Kültür Dünyası, Yahya Kemal Enstitüsü Mecmuası, Türk Haber, Redif, Bilim ve Aklın Işığında Eğitim, Türkiyat Mecmuası gibi yayınlarda yer aldı. Hayata Edebiyatla Bakmak adlı kitabı Yazarlar Birliği tarafından “en iyi deneme kitabı” ödülüne layık görüldü. Çeşitli ansiklopedilerde maddeleri yayımlandı. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin kurucu dekanlığını üstlendi. Pek çok vakıf ve sivil toplum örgütünde çalışmaları bulunan Prof. Dr. M. Fatih Andı, halen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin rektörü olarak görev yapmaktadır.
Başlıca Eserleri