Dr.Coşkun YILMAZ’ın sunduğu Tarih Söyleşileri programının 26. bölümüne konuk olan Prof. Dr.Hasan kamil YILMAZ ve Prof. Dr. Mehmet ÖZ “Ertuğrul Gazi’yi ve Tarihi Mirasını” Anlatıyor.
Hasan Kâmil Yılmaz Kimdir?
1952 senesinde İzmit’e bağlı Karaabdülbaki’de dünyaya geldi. Akmeşe İlkokulu’nu bitirdi. Adapazarı İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldu. Bir süre, imam-hatiplik görevini yürüttü. 1974 yılında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nü tamamladı. Kısa süreliğine öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulundu. İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü bünyesindeki Tasavvuf ve Tasavvuf Tarihi bilim dalına asistan olarak atandı ve akademik hayatına başladı. “Aziz Mahmud Hüdayi, Hayatı, Eserleri ve Celvetiyye Tarîkatı” adlı teziyle doktor oldu. Ardından, yardımcı doçent unvanı aldı. 1986’da araştırma yapmak için Mısır’a gitti. 1989 yılında doçent, 1996’da profesör oldu. Çok sayıda eser kaleme aldı makaleleri birçok dergi ve gazetede yayımlandı. Ansiklopedilere maddeler kaleme aldı. Bilimsel toplantılarda bildiriler sundu. Çalışmaları muhtelif dillere çevrildi. Diyanet İşleri Başkan yardımcısı olarak göreve başladı. Daha sonra, İstanbul Müftülüğü’ne getirildi. Yaş haddi dolayısıyla 2019 yılında bu görevinden emekli olan Yılmaz, Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nin dekanlık görevini yürütmektedir.
Başlıca Eserleri
Mehmet Öz Kimdir?
Samsun’da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokulu burada bitirdi. Bafra Lisesi’nden mezun oldu. Hacettepe Üniversitesi Tarih bölümünü tamamladı. 1981’de aynı bölüme asistan olarak atanarak akademik hayatına başlamış oldu. Bu esnada lisansüstü eğitimini tamamladı. Doktora çalışmaları sırasında İngiltere’ye İngilizce öğrenmek için Londra’ya gitti. Daha sonra, doktorasını Cambridge Üniversitesi Doğu Araştırmaları Fakültesinde tamamladı. Türkiye’ye döndüğünde Hacettepe Üniversitesi’ndeki çalışmalarına devam etti ve 2003 yılında profesör unvanı aldı. Ardından, Hacettepe Üniversitesi Tarih bölümü başkanı olarak görevine başladı. 2013 senesindeyse Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi dekanı oldu. Bir dönem Türk Tarih Kurumu başkan yardımcısı oldu. Çeşitli dergilerde yayın kurulu üyeliği yaptı. Türk Ocakları Genel Başkanlığı’na layık görüldü. Çok sayıda kitap kaleme aldı. Birçok bilimsel makalesi yayımlandı.