Dr.Coşkun YILMAZ’ın sunduğu Tarih Söyleşileri programının 22. bölümüne konuk olan Prof. Dr. Mustafa İsmet UZUN,Prof. Dr. Mustafa Sabri KÜÇÜKAŞÇI “Kurban Bayramının Kültürümüzde ki Önemini”Anlatıyor.
Mustafa Sabri Küçükaşçı Kimdir???
1964’te Konya’da dünyaya geldi. İlkokulu Meram’da bitirdi. Konya İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Lisansüstü eğitimini İslam Tarihi alanında tamamladı. 1991’de Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne araştırma görevlisi olarak akademik hayatına başladı. Daha sonra, araştırma yapmak üzere Medine’ye gitti. Türkiye’ye döndüğünde “Emevîler Döneminde Medine” başlıklı tezle yüksek lisans eğitimini tamamladı. Ardından, Marmara Üniversitesi bünyesinde Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi bölümüne öğretim görevlisi oldu. “Cahiliye’den Emevîler’in Sonuna Kadar Haremeyn” başlıklı tezle doktor unvanını aldı. 2002’de yardımcı doçent oldu. Çeşitli konferanslar ve sempozyumlar düzenledi. İslam Tarihi alanında çok sayıda makalesi yayımlandı. İslam Ansiklopedisi’nde 76 madde kaleme alan Küçükaşçı, halen Topkapı Sarayı Müzesi başkanı olarak görev yapmaktadır.
Bazı Eserleri
Prof. Dr. Mustafa İsmet Uzun Kimdir?
1949 yılında Trabzon’a bağlı Vakfıkebir’de dünyaya geldi. İstanbul İmam-Hatip Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’nü 1974 senesinde bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü tamamladı. Doktora çalışmasını, Dr. A. Necla Pekolcay’ın danışmanlığında “Dede Ömer Rûşenî’nin Hayatı, Eserleri ve Miskinnâmesi” başlıklı teziyle tamamladı. İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’ne İslâmî Türk edebiyatı alanında asistan olarak atanarak akademik yaşamına başlamış oldu. Daha sonra bu teziyle doktor oldu. “Dede Ömer Rûşenî’nin Neynâmesi” adlı teziyle doçent unvanı aldı. “Dinî Edebiyatımızın Son Temsilcilerinden Mehmed Fevzi Efendi ve Dinî Mesnevîleri” adlı çalışmasıyla da profesör oldu. TDV İslâm Ansiklopedisi’ne önemli yardımları oldu. Çeşitli vakıf ve kurumların kuruluşlarında önemli rol oynadı. Ayrıca, Prof. Dr. Uzun, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, “Yüzyılın İslam Kültür Hizmeti Onur ve Hizmet Ödülleri” adı altında ödül aldı.
Bazı Eserleri